Vyhledávání

Kontakt

Zvonečník, z.s.

zvonecnik@seznam.cz

Kolik stojí stojany pro kola?

15.09.2016 16:41

Stojany pro kola jasně vymezují místa, kam si cyklisté mají postavit kola. Dále představují konstrukci, ke které by si cyklisté kola měli mít možnost přimknout. Na kola by při deštích ideálně nemělo pršet.

Poměrně hodně cestujících by rádo jezdilo na vlak či autobus na kole, protože nádraží či zastávky zkrátka nemají v bezprostřední blízkosti svého bydliště (vedení železnice na okraji měst či mimo některé malé obce). Někdy může jít o celé kilometry a místo trmácení si raději připlatí za auto. Pro rozvoj ekologické regionální dopravy tak má řešení zázemí pro cyklisty nezanedbatelný význam. U řady nádraží (byť rekonstruovaných) ale toto stále řešeno není, nebo dokonce i v některých okresních a krajských městech jen několika nezastřešenými stojany.

Řešení přitom není vůbec složité. Jde o vymezení prostor vhodných pro ukládání kol na nádražích a nevyužitých prostor tu bývá obvykle celá řada. Dále jde o umístění stojanů a v případě nezastřešeného prostoru zajištění také přístřešku. Požadavek na zázemí pro kola mohou klást kraje dotující regionální dopravu. Mohou ho uplatnit i města se zájmem o zajištění vhodného zázemí pro své občany a třeba i vlastnící vhodné pozemky u nádraží. V neposlední řadě na zázemí pro cyklisty mohou mít zájem i samotní dopravci a provozovatelé nádraží.

Stojí za to přiblížit si cenovou relaci řešení tohoto problému. Stojany pro 5 kol vycházejí za cenu již kolem 1000 Kč (odkaz, odkaz, odkaz). V nádražních budovách stačí vymezit místa a umístit stojany, jinde je vhodné pořízení i přístřešků. Přístřešky pro desítky kol vycházejí řádově na několik desítek tisíc (odkaz, odkaz).